Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Anguilla anguilla: Στάδια μεταμόρφωσης από τη θάλασσα των Σαργασσών έως τα ευρωπαϊκά ύδατα




Το χέλι χαρακτηρίζεται ως ένα «μυστηριώδες» είδος, ίσως επειδή έχει ασυνήθιστο και πολύπλοκο κύκλο ζωής, ενώ πολλές πτυχές της βιολογίας και της οικολογίας του, είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη άγνωστες. Τα χέλια είναι κατάδρομα είδη, που σημαίνει ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε υφάλμυρα και γλυκά νερά αλλά μεταναστεύουν στη θάλασσα για να ωοτοκήσουν.





Λεπτοκέφαλος

 Η ζωή τους αρχίζει στη θάλασσα των Σαργασσών (μια περιοχή τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα δυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού, ανάμεσα στις Βερμούδες και τις Αντίλλες) όπου πιθανότατα εκεί γεννά επειδή εκεί βρέθηκαν οι μικρότερες ιχθυονύμφες.


Υαλόχελο

Μετά την εκκόλαψη ακολουθεί το πρώτο νυμφικό στάδιο του προλεπτοκέφαλου (preleptocephalus) που αποκτά αργότερα φυλλοειδή διάπλαση και πολύ μικρό κεφάλι μεταμορφωνόμενος σε λεπτοκέφαλο (leptocephalus). Οι λεπτοκέφαλοι μεταφέρονται με τη βοήθεια των ρευμάτων (Ρεύμα του Κόλπου & του Βορείου Ατλαντικού), προς τις παράκτιες περιοχές εξάπλωσης τους.



Καλαμόχελο
Καθώς μετακινούνται, οι λεπτοκέφαλοι μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα. Μειώνονται σε μέγεθος και υγρό βάρος και αναπτύσσονται περισσότερο κάποια όργανα. Το γυαλόχελο παρουσιάζει πολύπλοκη συμπεριφορά και κινείται προς τις παράκτιες περιοχές και τις εκβολές. Καθώς τα γυαλόχελα συνεχίζουν τη μετανάστευσή τους προς τα γλυκά νερά συσσωρεύονται σταδιακά χρωστικές στο δέρμα τους το οποίο αποκτά σκουρότερο χρώμα. Σε αυτό το στάδιο του κύκλου ζωής τους τα χέλια αναφέρονται ως καλαμόχελα (elvers).



Κιτρινόχελο

Τα καλαμόχελα εξελίσσονται σε κιτρινόχελα. Τα χέλια πριν από το στάδιο της αναπαραγωγικής ωριμότητας έχουν γενικά στις πλευρές κίτρινο χρώμα, στην ραχιαία περιοχή λαδί-καστανό χρώμα ή γκρι-καστανό χρώμα, ενώ στην κοιλιακή περιοχή γκρι-κίτρινο. Τα κιτρινόχελα θα φτάσουν τελικά μετά από 5-7 χρόνια στη γεννητική ωριμότητα.



Αργυρόχελο

Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία σηματοδοτείται το στάδιο του αργυρόχελου όπου επέρχεται γεννητική ωριμότητα και αλλάζουν τον χρωματισμό τους. Αποκτούν αργυρό χρώμα στις πλευρές και στην κοιλιά και σκούρο πράσινο στη ραχιαία περιοχή. Τα θηλυκά χέλια μεγαλώνουν μέχρι 160 cm μήκος και έξι κιλά βάρος, ενώ κανένα αρσενικό δεν έχει καταγραφεί πάνω από 55 cm μήκος μέχρι τώρα. Η πορεία ανάπτυξής του εξαρτάται από το ποσό της τροφής και τις τιμές της θερμοκρασίας.




Στο στάδιο των αργυρόχελων λοιπόν αρχίζει το μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα της ωοτοκίας.









Επιμέλεια: Γαβριήλ Βασιλάκης




 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου